Door Health Base op 01 mei 2017
  • Melding van de maand
  • Medicatiebewaking

Melding van de maand: hoe flecaïnide innemen?

‘Volgens sommige bijsluiters neem je flecaïnide in op nuchtere maag. Andere bijsluiters vermelden hier niets over. Of de bijsluiter vermeldt expliciet dat voedsel geen invloed heeft op dit medicijn. Wat adviseer ik mijn patiënten?’

Health Base is bekend met het feit dat sommige fabrikanten adviseren om flecaïnide nuchter in te nemen. Hiermee willen zij voorkomen dat voedsel de absorptie van flecaïnide beïnvloedt.

Weinig informatie

In de literatuur is echter weinig informatie te vinden over een eventuele interactie van flecaïnide met voedsel. In een studie met volwassenen werd gezien dat voedsel juist geen effect had op de absorptie van flecaïnide. In een case-report met een premature baby daarentegen werd gezien dat melk een reductie veroorzaakte in de absorptie van flecaïnide. Dit is echter niet genoeg bewijs om hierover informatie op te nemen.

Geen advies

Omdat het advies van de fabrikanten onderling verschilt, en er in literatuur te weinig bewijs is dat voedsel de absorptie van flecaïnide vermindert, geeft Health Base geen advies over de inname van flecaïnide met voedsel. Dit betekent dat u hierover geen bewakingssignalen krijgt in Pharmacom en Medicom. En er verschijnt geen advies op het etiket en in de Geneesmiddelinformatie voor de patiënt (GIP).

ReferentieBaxter K (ed). Stockley’s Drug Interactions (online). London: Pharmaceutical Press. www.medicinescomplete.com; Flecainide + Food; updated 11-apr-2012

  • Leonie Bogaard Apotheker
  • Sander Borgsteede Apotheker
  • Vesna Eimermann Apotheker
  • Marleen Olthoff Apotheker
  • Kim Loan Pham Apotheker Medicatiebewaking
  • Justine van Tongeren Apotheker
  • Kayan Tsoi Apotheker
  • Marijn Zeemeijer Apotheker

Heeft u een vraag over deze Update?

Neem contact op
Delen via