Door Health Base op 06 april 2017
  • Voorschrijven

DOAC’s nauwkeuriger te doseren in Formularium

De dosering van DOAC’s in het Formularium is vanaf 1 mei verfijnd op nierfunctiestoornis. Het gaat om aanpassingen in de formularia atriumfibrilleren en proximale diepe veneuze trombose (DVT). Hierin krijgt u 2 keuzes: eGFR > 50 óf eGFR > 30-50.

Bij nierpatiënten hangt de dosering van DOAC’s onder andere af van de nierfunctie. Zo raadt de NHG af om DOAC’s voor te schrijven aan patiënten met een klaring onder de 30 ml/minuut. De formularia atriumfibrilleren en proximale DVT worden op deze afwijkingen aangepast. Hiermee volgt de Redactiecommissie Formularium het NHG-standpunt anticoagulantia voor de NHG-standaarden Atriumfibrilleren en Diepe Veneuze Trombose en longembolie.

Bijsluiter

De Redactiecommissie Formularium raadt aan om naast het Formularium ook de bijsluiter van de DOAC te raadplegen, in elk geval bij de eerste keer voorschrijven. Bij een 75-plusser met een maagvliesontsteking bijvoorbeeld, kan de bijsluiter bij Dabigatran adviseren: ‘Overweeg 2 maal per dag 110 mg’. Dit soort uitzonderingen zijn technisch gezien helaas niet op te nemen in het Formularium.

Laagmoleculairgewichtheparine (LMWH)

Directe Orale AntiCoagulantia (DOAC’s) zijn sinds november 2016 opgenomen in het Formularium. Het gaat om Dabigatran, Edoxaban, Rivoroxaban en Apixaban. Bij Dabigatran en Edoxaban is het bij patiënten met DVT nodig om 5 dagen voor te behandelen met een LMWH. De behandeling met deze 2 DOAC’s wordt dan pas gestart op dag 6.

Artsenverklaring

Bij elk DOAC-recept vult u een aparte artsenverklaring in, de zogenaamde Bijlage 2-geneesmiddel. Dit zijn Nederlandse artsen wettelijk verplicht.

  • Han Beekwilder Huisarts
  • Loes zûm Grotenhof Farmakundige
  • Marten Niessink Huisarts

Heeft u een vraag over deze Update?

Neem contact op
Delen via