Door Health Base op 06 juli 2017
  • GIP

Geen gesneden koek: een frisse blik op de GIP

Yvonne Balvers voelt zich in de redactiecommissie Patiënteninformatie van Health Base helemaal op haar plek. Ze draagt bij aan de juiste interpretatie van de Geneesmiddeleninformatie voor de Patiënt (GIP).

Yvonne Balvers, reumapatiënt en taalvirtuoos is nu anderhalf jaar lid van de redactiecommissie Patiënteninformatie. ‘Met vrijwilligerswerk lever ik een zinvolle bijdrage, maar tegelijkertijd vind ik het ook gewoon leuk. Stoeien met tekst, bijsluiters helpen maken die patiënten meteen goed begrijpen.’

Andere inzichten

‘Ik vind het heerlijk om te spelen met taal. Niet voor niets schrijf ik ook een column voor ReumaMagazine. Maar het taalgebruik in bijsluiters is wel weer heel specifiek. Voor de apothekers in de redactiecommissie zijn deze teksten gesneden koek, maar voor mij niet. Dat ik er met een frisse blik naar kijk, is voor apothekers juist van toegevoegde waarde. De meelezers in de redactiecommissie geven andere inzichten op hoe een tekst kan overkomen. Want je kunt het wel op manier A bedoelen, maar onbedoeld kan het op manier B overkomen. Zo stond voorheen in de bijsluiter van hormoonzalf “handen wassen na gebruik”. Dat zorgde er soms voor dat patiënten die de hormoonzalf juist óp de handen moesten aanbrengen, vervolgens de handen wasten. Dan spoel je de werkzame stof er dus af.’ 

Scherpe formulering

‘Het is juist de uitdaging om als redactiecommissie gezamenlijk op een tekst uit te komen die de kern op een duidelijke manier overbrengt. Daarbij gaat het vooral om een scherpe formulering. Ik voel me als een van de patiënten tussen de apothekers erg welkom in de redactiecommissie, en merk ook dat mijn bijdrage zeer op prijs wordt gesteld. De redactieleden krijgen geneesmiddelenteksten te lezen waar onduidelijkheden in zitten. En iedereen draagt er vanuit zijn eigen visie aan bij om er samen een betere GIP van te maken.’

  • Ellen Davidse Apotheker
  • Daphne Ensink Apotheker
  • Plonja Gudde Apotheker
  • Channah de Haas Apotheker
  • Gerrianne Mensink Apotheker
  • Mila Tjoa Apotheker

Heeft u een vraag over dit bericht?

Neem contact op
Delen via