Door Health Base op 06 juli 2017
 • Medicatiebegeleiding

Wat zegt de GIP over overdoseren Dipiperon?

Het Portaal voor Patiëntveiligheid/CMR (PvP) waarschuwt voor het gevaar op overdosering bij gebruik van een knijpflacon Dipiperon. Wat staat hierover in de GIP?

Wie te hard knijpt in een knijpflacon (LDPE-flacon) krijgt een straaltje in plaats van druppels. Apothekers moeten daarom een goede instructie geven bij het afleveren van Dipiperon-druppels, zo luidt het recente advies van het PvP naar aanleiding van een  vragenlijst aan apotheken: ‘Indien u Dipiperon-druppels aflevert, controleer zo mogelijk of de patiënt/ verzorger in staat is de druppels op de juiste manier te doseren’ aldus het PvP.

Haldol

Hoewel 590 zorgverleners het probleem niet ervaren als frequent voorkomend, acht PvP de kans op herhaling en de kans op schade groot. Hetzelfde probleem zou zich ook kunnen voordoen bij Haldol-druppels die in een zelfde soort flacon zitten.

Doseren volgens de GIP

Naar aanleiding van het PvP-advies neemt Health Base dan ook extra informatie op in de GIP van Dipiperon en Haldol-druppels. Het is belangrijk dat de patiënt advies vraagt aan de apotheker wanneer die moeilijkheden ervaart met het afmeten van het aantal druppels. Op dit moment zegt de GIP over het doseren van Dipiperon-druppels:

Houd het flesje op de kop en knijp zacht om het te laten druppelen. Meet de druppels af in een lepel en roer deze om in een half glas water. Drink het glas helemaal leeg.

Dit zal worden aangevuld met de opmerking: Lukt het afmeten van het aantal druppels niet? Vraag dan advies aan de apotheker.

Deze specifieke tekst wordt ook opgenomen bij de Haldol-druppels.

Uitgiftebegeleiding

De uitgiftebegeleiding van Dipiperon-druppels paste Health Base eerder al aan op problemen met overdosering. De uitgiftebegeleiding van Haldol-druppels zal nu ook worden aangepast. In de eerste uitgiftebegeleiding (EUB) staat:

Geef uitleg over afmeten druppels. Wanneer u klikt op de blauwe ‘i’, leest u:

 • Zacht in het flesje knijpen om het te laten druppelen. Anders komt er een straal uit!
 • Meet het voorgeschreven aantal druppels af op een lepel. Zo weet de patiënt zeker dat het juiste aantal druppels wordt ingenomen.
 • Controleer of de patiënt in staat is de druppels op deze manier in te nemen.

Ook de tweede uitgiftebegeleiding (TUB) bevat extra uitleg:

Hoe gaat het afmeten van het aantal druppels?

 • Vraag of het lukt het voorgeschreven aantal druppels af te meten en in te nemen.
 • De druppels kunnen het best op een lepel worden afgemeten.
 • Zacht in het flesje knijpen om het te laten druppelen. Anders komt er een straal uit!
 • Ellen Davidse Apotheker
 • Plonja Gudde Apotheker
 • Channah de Haas Apotheker
 • Gerrianne Mensink Apotheker

Heeft u een vraag over deze Update?

Neem contact op
Delen via