Door Health Base op 02 november 2017
 • Medicatiebewaking
 • Pharmacom
 • Medicom

Bewaking nierfunctie binnenkort ook door CKD-EPI

De bewaking op de nierfunctie in Pharmacom is aangepast. Vanaf Pharmacom versie 496 kunt u ook de eGFR (geschatte nierfunctiewaarde) berekend met de CKD-EPI formule gebruiken voor de medicatiebewaking. Voorheen werd in de medicatiebewaking alleen de MDRD-formule gebruikt.

CKD-EPI methode

Deze update is gedaan omdat de geschatte nierfunctiewaarde steeds vaker wordt bepaald via de CKD-EPI formule. Dit geeft een betere schatting dan via de MDRD, omdat deze methode ook voor eGFR waarden van 60-90 ml/min/1.73m2 gevalideerd is en bij personen boven de 70 jaar.

Contra-indicatie Nierfunctiestoornis

In Pharmacom kunt u in het diagnostisch dossier diverse labwaarden rondom de nierfunctie van de patiënt invoeren, waaronder de schattingen van de GFR berekend met de MDRD óf de CKD-EPI-formule. Deze waardes ondersteunen de medicatiebewaking op contra-indicatie Nierfunctiestoornis (CI 33), zoals het onderdrukken van signalen bij een acceptabele nierfunctie via BOS/MBJ. Ook reeds ingevulde waarden van de eGFR berekend door CKD-EPI worden met Pharmacom versie 496 meegenomen in deze bewaking.

Meer informatie

Lees meer in het eerder verschenen nieuwsbericht ‘Geen bewaking op CKD-EPI waarden' van april 2017 op mijn.pharmapartners.nl.

 

 • Leonie Bogaard Apotheker
 • Sander Borgsteede Apotheker
 • Vesna Eimermann Apotheker
 • Marleen Olthoff Apotheker
 • Kim Loan Pham Apotheker Medicatiebewaking
 • Justine van Tongeren Apotheker
 • Kayan Tsoi Apotheker
 • Marijn Zeemeijer Apotheker

Heeft u een vraag over deze Update?

Neem contact op
Delen via