Evert Jan Bos op20 juni 2018
  • Medicatiebegeleiding

Patient empowerment op HIMMS Europe - video & blog

Eind mei vond de HIMMS Europe 2018 conferentie plaats waar wij als Health Base bij aanwezig waren. Dit keer in Sitges vlakbij Barcelona. Een breed internationaal Europees deelnemersveld, waaronder veel Nederlanders.

Betrekken bij zorg

Dit jaar geen hele nieuwe thema’s op HIMMS Europe, maar wel een thema dat nog steeds zeer actueel is. Het programma stond vooral in het teken van de kracht van de patiënt/consument ofwel patients included. Hoe kunnen we als zorgverleners en toeleveranciers de kennis en kunde van de patiënt gebruiken om samen tot nieuwe ontwikkelingen en de juiste zorgverbeteringen te komen? Nog teveel ontwikkelen we voor de patiënt/consument, in plaats van samen met. Voor het betrekken van de patiënt kwamen interessante oplossingen voorbij, waarmee congresgangers ook echt praktisch mee aan de slag kunnen. Zoals apps om patiënten te betrekken bij het zorgproces aan de hand van vragenlijsten en hun ervaring met zorg en het herstelproces.

Autonome ict-systemen

Een ander belangrijk onderdeel vormde de mogelijkheid van communicatie en informatie-uitwisseling tussen allerlei systemen, de interoperabiliteit. Nog steeds werken ict-systemen vaak autonoom en is het ook niet mogelijk om systemen met elkaar te schakelen. In de wereld waarbij patiënten steeds vaker thuis behandeld worden, zorgt dit voor extra problemen. Thuismonitoring, thuismetingen etc. zijn op deze manier lastig te integreren binnen het zorgproces. Om optimale interoperabiliteit te bereiken zullen vooral systemen meer voor elkaar opengezet moeten worden, zowel binnen de eerste- als de tweedelijn.

Heeft u een vraag over deze Update?

Neem contact op
Delen via