Door Health Base op 07 februari 2019
  • Pharmacom
  • GIP

GIP en uitgiftebegeleiding levodopa aangepast

Health Base heeft de adviezen over levodopa en voeding in de GIP en de uitgiftebegeleiding uitgebreid. De adviezen gaan over de invloed van eiwitten en een vertraagde maaglediging op de werking van levodopa.

Apotheken krijgen vaak vragen van patiënten met de ziekte van Parkinson over de inname van levodopa in relatie tot voeding. Voeding, zoals vlees, eieren, zuivel, zaden en noten, kan van de werking van levodopa beïnvloeden en de opname verminderen. Niet goed ingestelde patiënten kunnen baat hebben bij een aangepast advies. De GIP en uitgiftebegeleiding bij levodopa zijn daarom herzien.

Persoonlijke situatie

Bij patiënten in het beginstadium van de ziekte is de endogene aanmaak van levodopa vaak nog voldoende. Een verminderde opname door voeding wordt dan nog gecompenseerd. Ook voor goed ingestelde patiënten die hun medicijnen bijvoorbeeld met zuivel innemen, is aangepast advies niet nodig. Omdat het advies afhankelijk is van de persoonlijke situatie van de patiënt, staan deze niet op het geneesmiddeletiket.

Leefregels

Naast advies over de inname van de medicatie bevat de aangepaste GIP ook leefregels om verstopping te voorkomen.
De aanpassingen zijn gedaan op advies van onze deskundige van het kenniscentrum Punt voor Parkinson.

  • Ellen Davidse Apotheker
  • Daphne Ensink Apotheker
  • Channah de Haas Apotheker
  • Gerrianne Mensink Apotheker

Heeft u een vraag over dit bericht?

Neem contact op
Delen via