Door Health Base op 01 mei 2021
  • Pharmacom
  • Medicom

Begrijpelijke doseercodes nu ook via het formularium in Pharmacom

Per 1 juni worden de doseercodes in het formularium van Medicom aangepast. Inhoudelijk zijn de doseerinstructies niet gewijzigd, maar er wordt voor een begrijpelijkere formulering gekozen. In Pharmacom zijn deze begrijpelijke instructies sinds 2018 al beschikbaar. Vanaf juni ontvangen apotheken dus ook via huisartsen (die voorschrijven via het formularium) de nieuwe codes.   

Optimalisatie etiketteksten: eenvoudige taal wordt beter begrepen

Uit eerder onderzoek van Stichting Health Base blijkt dat veel etiketteksten niet goed begrepen worden. Op basis van dit onderzoek zijn de etiketteksten geoptimaliseerd en doorgevoerd in Pharmacom. Patiënten begrijpen de nieuwe etiketteksten beter en dat zorgt voor een beter geneesmiddelgebruik. Het is daarom belangrijk dat de begrijpelijke instructies zo breed mogelijk beschikbaar zijn.

Formularium

In het formularium worden nu nog de oude instructies gebruikt. Om ook via het formularium voor de nieuwe, begrijpelijke formulering te kunnen kiezen, worden de meest gebruikte instructies gewijzigd. Dit betekent dat bij het voorschrijven van een recept via het formularium, automatisch de nieuwe doseercodes gekozen worden, wat vervolgens doorgegeven wordt aan de apotheek.

 De vijf meest gebruikte doseerinstructies met een nieuwe tekst, zijn de volgende:

Heeft u een vraag over dit bericht?

Neem contact op
Delen via