Door Health Base op 17 juni 2021
  • Medicatiebewaking
  • Health Base
  • Pharmacom
  • Medicom

“Ook andere hulpstoffen dan PEG kunnen overgevoeligheidsreacties veroorzaken bij COVID-19 vaccines” in Allergy

Bij gebruik van COVID-19 vaccins kunnen in zeldzame gevallen overgevoeligheidsreacties optreden. In de internationale literatuur wordt vooral gedacht dat de gePEGyleerde liposomen in de mRNA vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna deze overgevoeligheidsreacties veroorzaken. In een internationale publicatie in Allergy geven deskundigen(1) van o.a. Stichting Health Base aan dat ook andere hulpstoffen ernstige overgevoeligheidsreacties zouden kunnen veroorzaken.

Vastleggen overgevoeligheid in apotheek- of huisartsinformatiesysteem

Wanneer overgevoeligheidsreacties bij gebruik van vaccins optreden, heeft de medicatiebewaking van Stichting Health Base verschillende mogelijkheden om deze overgevoeligheid vast te leggen. Allereerst kan een overgevoeligheid worden vastgelegd voor alle vaccins. Wanneer nader bepaald is voor welke hulpstof, of welke groep hulpstoffen de patiënt overgevoelig is, kan een overgevoeligheid worden vastgelegd op een groep hulpstoffen, zoals polyethyleenglycolen/polysorbaten, of op een individuele hulpstof, zoals EDTA.

1 De auteurs van dit artikel zijn Sander Borgsteede (Stichting Health Base), Tjerk Geersing (AIOS Ziekenhuisfarmacie OLVG) en Žana Tempels-Pavlica (Diakonessenhuis, Utrecht).

Heeft u een vraag over dit bericht?

Neem contact op
Delen via