Door Health Base op 01 november 2016
  • Medicatiebegeleiding
  • Zorgbegeleiding en zorgregistratie
  • Gebruiker aan het woord

Gebruiker aan het woord: Henk-Jan Bezemer

In de rubriek 'Gebruiker aan het woord' deelt een gebruiker van Health Base zorginformatie zijn of haar ervaringen. Deze maand: Henk-Jan Bezemer, huisarts in Huisartsenpraktijk H.J. Bezemer in Ommen. Hij gebruikt  Zorgprotocollen en Medicatieondersteuning: 'Wat ik zo belangrijk vind aan de zorgprotocollen van Health Base, is dat ze eenduidige informatie geven, gerelateerd aan andere betrouwbare informatiebronnen, zoals de NHG-Standaarden.'

Zorgprotocollen

‘De Zorgprotocollen van Health Base zijn mijn stokpaardje. Wat ik daar zo belangrijk aan vind is dat ze eenduidige informatie geven die is gerelateerd aan andere betrouwbare informatiebronnen, zoals de NHG-Standaarden. Zorgprotocollen zorgen ervoor dat zowel huisartsen, doktersassistenten, POH’ers als apothekers consequent op dezelfde informatie voortborduren. Dat is vooral belangrijk bij chronisch patiënten. Een nieuwe patiënt wordt overspoeld aan informatie van verschillende zorgverleners. Informatieoverdracht is dan heel belangrijk want de patiënt moet zijn ziekte zelf leren managen. Hoe eenduidiger de informatie van verschillende zorgverleners op elkaar aansluit, des te makkelijker de patiënt het kan behappen.

Risicoprofielen

Voor de toekomst voorzie ik een belangrijke rol voor Health Base bij het proactief identificeren van risicopatiënten op basis van risicoprofielen. Momenteel is de zorg vooral reactief: pas als een patiënt klachten heeft, zoeken we naar een oplossing. Maar door bepaalde data te combineren, kan je aan de hand van risicoprofielen mensen in beeld krijgen, die je voorheen nog niet in de smiezen had. Ook al mankeren ze nu nog niets, op basis van bepaalde risicoprofielen kan je min of meer voorspellen welke aandoeningen zij later krijgen. Zo weet je nu al van een 17-jarige die rookt en dat blijft doen, dat hij rond zijn 65-ste waarschijnlijk COPD heeft. Risicoprofielen houden je daar alert op door met een bepaalde regelmaat een signaal af te geven, zodat je preventieve zorg kan inzetten. Daarmee valt nog een wereld te winnen.’

Afscheid na jarenlange inzet; bedankt!

Henk-Jan heeft zich jarenlang ingezet voor de Redactiecommissie Zorgprotocollen en heeft hier onlangs na 20 jaar zitting afscheid van genomen. Daarnaast was hij voorzitter van de SIE, waarvan hij binnenkort ook afscheid neemt. Henk-Jan was van grote waarde voor Health Base en wij willen hem heel hartelijk danken voor alles wat hij voor Health Base heeft betekend.

  • Han Beekwilder Huisarts
  • Loes zûm Grotenhof Farmakundige
  • Gerrianne Mensink Apotheker
  • Marten Niessink Huisarts

Heeft u een vraag over deze Update?

Neem contact op
Delen via