Door Health Base op 16 januari 2017
  • Medicatiebewaking

Omeprazol, esomeprazol en lansoprazol in CI 13 Lang-QT-syndroom

Health Base heeft de maagzuurrremmers omeprazol, esomeprazol en lansoprazol opgenomen in de medicatiebewaking van contra-indicatie (CI) 13. De reden hiervoor is dat deze middelen recent zijn geclassificeerd als middelen met conditioneel risico op QT-interval verlenging. 

Torsade de Pointes

Deze middelen zijn absoluut gecontra-indiceerd bij LQTS (Lang-QT-syndroom), omdat ze een verhoogde kans geven op het ontstaan van Torsade de Pointes (TdP); een levensbedreigende ventriculaire aritmie.

Verhoogd risico op TdP

De protonpompremmer pantoprazol was al opgenomen in CI 13. Voor dit geneesmiddel is eerder al aangetoond dat het hypomagnesiëmie, hypokaliëmie en een verlengd QT-interval kan veroorzaken; factoren die het risico op TdP kunnen verhogen. Nu is er hetzelfde bewijs voor omeprazol, esomeprazol en lansoprazol gevonden, waardoor deze middelen ook zijn opgenomen.

Crediblemeds

Voor het opnemen van middelen in CI 13 volgt Health Base de internationale bron Crediblemeds. Deze organisatie beoordeelt geneesmiddelen op hun risico op TdP en plaatst deze middelen in de volgende categorieën:
I: Risico op TdP
II Mogelijk risico op TdP
III: Conditioneel risico op TdP
IV: Risico op TdP anders dan door QT-interval verlenging

Alle middelen die Crediblemeds opneemt, voegt Health Base toe aan CI 13, ongeacht de categorie die het middel heeft gekregen. De middelen met categorie I (risico op TdP) worden onderling ook nog bewaakt in verschillende interacties.

Commentaren Medicatiebewaking

De opname van omeprazol, esomeprazol en lansoprazol in CI 13 is ook verwerkt in de online versie van Commentaren Medicatiebewaking: www.commentarenmedicatiebewaking.nl.

  • Leonie Bogaard Apotheker
  • Sander Borgsteede Apotheker
  • Vesna Eimermann Apotheker
  • Marleen Olthoff Apotheker
  • Kim Loan Pham Apotheker Medicatiebewaking
  • Justine van Tongeren Apotheker
  • Kayan Tsoi Apotheker
  • Marijn Zeemeijer Apotheker

Heeft u een vraag over deze Update?

Neem contact op
Delen via