Door Health Base op 01 februari 2017
  • Medicatiebewaking
  • Medicatiebegeleiding
  • Gebruiker aan het woord

'Niks vergeten dankzij de Uitgiftebegeleiding: makkelijk en leerzaam'

In de rubriek 'Gebruiker aan het woord' deelt een gebruiker van Health Base zorginformatie zijn of haar ervaringen. Deze maand: Rianne Floris, apothekersassistent bij BENU Apotheek in Zeewolde. Rianne gebruikt de GIP, Uitgiftebegeleiding, Medicatiebewaking en Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s).

‘Eerlijk gezegd wist ik eerst niet dat de zorginformatie in ons systeem losstaat van het AIS en dat Health Base verantwoordelijk is voor de inhoud. Na wat rondvragen bleek ik niet de enige te zijn die dat niet wist.

EUB is makkelijk én leerzaam
In onze apotheek gebruiken we onder andere de GIP en de Uitgiftebegeleiding (EUB). Dankzij de briefjes van de Eerste en Tweede Uitgiftebegeleiding kan je niets vergeten bij het afleveren. Dat is makkelijk, maar ook leerzaam. Er komt voortdurend nieuwe medicatie op de markt en op deze manier verdiep je je daar dan gelijk meer in.

Medicatiebewaking erg belangrijk
De medicatiebewaking vind ik erg belangrijk. Als apothekersassistent ken je echt niet alle interacties uit je hoofd - helemaal niet bij polyfarmacie. Dan is het prettig dat je een signaal krijgt bij gelijktijdig gebruik van bepaalde medicatie, of vanwege een chronische ziekte in combinatie met medicatie. Er komen ook steeds nieuwe medicatiebewakingssignalen bij.

MFB's
Wij houden ons tegenwoordig veel bezig met Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s). De KNMP en Health Base ontwikkelen die samen. MFB’s zijn nóg meer op de patiënt gericht. Ze vermelden risicosituaties per patiënt op basis van bijvoorbeeld leeftijd, labwaarden en de aan- of afwezigheid van medicatie. Zo ontdekken we bijvoorbeeld dat patiënten niet tijdig hun inhalator vernieuwen. Of dat ze vanaf een bepaalde leeftijd beter kunnen overstappen op een andere inhalatievorm, omdat ze niet meer krachtig kunnen inhaleren.’

Heeft u een vraag over deze Update?

Neem contact op
Delen via