Geneesmiddelinformatie voor de Patiënt (GIP) - Pharmacom

Maakt u gebruik van de GIP in Pharmacom of Mijngezondheid.net? Op deze pagina vindt u een overzicht van veelgestelde vragen, diverse handige documenten en onze contactgegevens.

Veelgestelde vragen


Kijk in onderstaand overzicht of uw vraag over de GIP er bij staat. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact met ons op via het contactformulier onderaan deze pagina of bel 030 - 740 03 60. Kijk ook eens op de GIP productpagina.

 • Waarom staat de GIP vaak op meerdere A-4tjes?

  De GIP is 2 tot maximaal 3 A4’tjes lang. Dit is overzichtelijk voor de patiënt. De GIP is compact opgemaakt, bevat korte inleidingen en korte teksten waar nodig. Toch bevat de GIP alle belangrijke inhoudelijke voor de patiënt over het geneesmiddel en het gebruik.

 • Waarom staat de dosering niet in de medicatielijst?

  Het in de GIP vermelden van gegevens over de dosering van de medicijnen in de medicatielijst roept verwarring op bij patiënten. Dit is uit tests in cliëntenpanels gebleken. De GIP vermeldt in de medicatielijst daarom alleen de geneesmiddelnaam en de generieke stof.

 • Waarom raden jullie aan om de GIP enkelzijdig af te drukken?

  De dubbelzijdige versie van de GIP is getest onder patiënten. Hieruit bleek dat sommige mensen meer moeite hebben met het terugvinden van informatie. Sommigen vinden de informatie op de achterkant van de bladzijde zelfs helemaal niet. Bij een dubbelzijdige afdruk is de kans dus groter dat de patiënt belangrijke informatie mist.

 • Pharmacom: waarom staat belangrijke informatie in de GIP niet in een kader?

  Uit testen bleek dat patiënten tijdens het lezen de kaders vaak (onbewust) overslaan. Dit komt waarschijnlijk omdat kaders in de meeste (leer)boeken facultatief zijn. Extra informatie over medicatiebewakingssignalen staat in de bijbehorende rubrieken. Tijdens het geven van voorlichting herkent u deze tekst aan de pictogrammen die ernaast staan. Bekijk de GIP-rubriek 'Voor u dit middel gaat gebruiken', en de pictogram 'i'

 • Pharmacom: waarom bevat de GIP geen samenvatting van de uitgiftebegeleiding?

  De GIP is bedoeld voor de patiënt en bevat geen informatie die eigenlijk voor de zorgverlener bestemd is, zoals de samenvatting voor de uitgiftebegeleiding. Uit testen met cliëntenpanels bleek deze informatie niet duidelijk genoeg voor de patiënt. Het is bovendien belangrijk dat informatie maar op één plek voorkomt. Het vermelden van dezelfde informatie op verschillende plekken blijkt verwarrend voor de patiënt. Ook levert het mogelijk problemen op bij het gebruik.

 • Pharmacom: kan ik individuele informatie toevoegen voor de patiënt?

  De GIP in Pharmacom bevat diverse individualiseringsmogelijkheden. De tekst wordt aangepast op leeftijd en geslacht. U kunt de teksten aanvullen met extra informatie over bewakingssignalen, medicijnen die de patiënt gebruikt en specifieke doseringen. 

 • Pharmacom: kan ik extra informatie over bewakingssignalen toevoegen?

  Het is niet mogelijk om tekstblokken lokaal te wijzigen. De informatie wordt namelijk opgehaald uit een tabel die Health Base centraal onderhoudt en sluit aan op de afhandeling volgens Commentaren Medicatiebewaking.

  Heeft u opmerkingen over de inhoud van de tekstblokken? Meld deze dan bij Health Base via patienteninformatie@healthbase.nl of bel 030 – 740 03 60 (op werkdagen tussen 9.00-17.30 uur).

 • Pharmacom: hoe kan ik de GIP aanzetten?

  - Activeer de rubriek Apotheek beheerder. Dit doet u via het menu Beheer Systeembeheer apotheek > Beheer medewerk(st)ers Pharmacom > selecteer de betreffende medewerker > geef Enter > Druk op O (Overige parameters) > Kies bij rubriek 16 Apotheek beheerder voor J.

  - Stel uw contactgegevens en logo in. Dit doet u via het menu Beheer Beheer praktijk 
  Algemeen Contactgegevens en logo. Kies vervolgens voor Opslaan OK

  - Zet de GIP aan. Dit doet u via het menu Beheer Beheer praktijk Apotheek GIP. Kies bij GIP Gebruiken voor GIP. Stel de parameters voor de GIP in.

  Voor meer uitleg over de GIP in Pharmacom verwijzen wij u graag door naar mijn.pharmapartners.nl > Kennisbank > Dagelijkse verwerking > GIP. > Helpkaart vernieuwde GIP en de Handleiding vernieuwde GIP in Pharmacom Nieuw.

Downloads

Neem contact met ons op

Heeft u nog een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of vul onderstaand formulier in. 

030 - 740 03 60
(waar gaat uw vraag over)