Plonja Gudde op19 december 2016
  • GIP

Begrijpelijke GIP scoort het best bij patiënten

De Geneesmiddelinformatie voor de Patiënt (GIP) van Health Base komt als beste uit een onderzoek naar begrijpelijke patienteninformatie over medicijnen. Dit onderzoek is uitgevoerd door het NIVEL in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Informatiebronnen

Patiënten testten voor het onderzoek vier informatiebronnen over geneesmiddelen, waaronder de GIP van Health Base. De GIP werd op 6 van de 7 onderdelen het best beoordeeld. Het merendeel van de mensen die deze folder beoordeelden vond het gemakkelijk de informatie te vinden. Volgens de onderzoekers vinden patiënten in de GIP dan ook het best hun weg. Geneesmiddelinformatie van de apotheek blijkt bovendien één van de meest bekende en gebruikte informatiebronnen over geneesmiddelen. De uitkomsten laten verder zien dat patiënten behoefte hebben aan informatie zoals de GIP die korter is, gemakkelijker te begrijpen en met een duidelijkere vormgeving dan reguliere bijsluiters.

Cliëntenpanels

Apotheker Plonja Gudde van Health Base en geneesmiddelinformatie-expert: ‘Wij stellen de GIP samen volgens een methode waarbij we structureel testen op begrijpelijke taal in combinatie met onderzoek in cliëntenpanels. Zo borgen we dat patiënten de informatie in de GIP kunnen vinden, begrijpen en toepassen. Wij voelen ons trots dat dit nu ook in een onafhankelijk onderzoek wordt vastgesteld.” Health Base stelt de GIP samen voor onder andere apotheken die met het apotheekinformatiesysteem (AIS) Pharmacom werken. 

Begrijpelijke bijsluiters

VWS liet het onderzoek uitvoeren omdat medicamenteuze behandeling de meest voorkomende behandeling is. Huisartsen en apothekers betrekken patiënten steeds meer bij die behandeling, zodat patiënten een toenemende behoefte krijgen aan begrijpelijke bijsluiters met volledige en betrouwbare informatie over geneesmiddelen.

Lees het volledige rapport over informatiebehoeften van patiënten over geneesmiddelen.

  • Ellen Davidse Apotheker
  • Daphne Ensink Apotheker
  • Plonja Gudde Apotheker
  • Channah de Haas Apotheker
  • Mila Tjoa Apotheker

Heeft u een vraag over dit bericht?

Neem contact op
Delen via