Door Health Base op 20 april 2017
  • Health Base
  • GIP

Dosering op etiket van medicijnen lastig te begrijpen

Patiënten hebben moeite met instructies over dosering op het etiket van een geneesmiddel. Dit blijkt uit de eerste resultaten van het ZonMw-onderzoek ‘Wat moet er op het etiket?’. Health Base voerde de tests uit.

Apotheekbezoekers vinden 11 tekstelementen moeilijk om te begrijpen, concludeert Health Base-onderzoeker en gezondheidswetenschapper Ekram Maghroudi. Dit zijn onder andere medisch jargon, maar ook instructies die meerdere malen per dag medicatie voorschrijven en begrippen als ‘in het aangedane oog’, ‘reactievermogen’ en ‘zo nodig’.

Apotheekbezoekers

Maghroudi analyseerde bijna 9.000 etiket-instructies op moeilijkheidsgraad. Op basis daarvan stelde zij een aantal voorbeeld-etiketteksten samen en legde deze voor aan apotheekbezoekers in Apotheek Charlois in Rotterdam, Apotheek Kanaleneiland in Utrecht en Apotheek de Pijp in Amsterdam.

Eigen woorden

‘Ik legde de respondenten meerdere versies voor: 1 huidige etikettekst en 1 of 2 semi-geoptimaliseerde teksten’, legt Maghroudi uit. ‘Daarna vroeg ik welke tekst hun voorkeur had. Ze mochten de etiketteksten in hun eigen woorden uitleggen en voordoen hoe ze het medicijn thuis zouden gebruiken. Vervolgens vroeg ik welke moeilijke woorden zij in de tekst zagen en hoe zij de tekst begrijpelijker zouden opschrijven.’

Optimaliseren

Health Base gaat de 11 tekstelementen optimaliseren aan de hand van de interviews met apotheekbezoekers. Daarna toetsen de onderzoekers of deze verbeteringen daadwerkelijk leiden tot begrijpelijkere etiketteksten.

Wat moet er op het etiket? is een onderzoek naar de begrijpelijkheid van etiketteksten van geneesmiddelen en het verbeteren van deze teksten in de apotheek. Hieraan werken mee: Vrije Universiteit Amsterdam, Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen, onderzoeksinstituut NIVEL, Centrum voor Patiënt en Geneesmiddel (CPG), het NHG, de KNMP en Health Base.

  • Ellen Davidse Apotheker
  • Daphne Ensink Apotheker
  • Plonja Gudde Apotheker
  • Channah de Haas Apotheker
  • Gerrianne Mensink Apotheker
  • Mila Tjoa Apotheker

Heeft u een vraag over dit bericht?

Neem contact op
Delen via