Door Health Base op 15 april 2021

Meedenken over het formularium in Medicom

‘Als je voorschrijft aan de hand van het formularium, weet je zeker dat het volgens de NHG-richtlijnen gebeurt.’

Een kleine helft van alle huisartsenpraktijken werkt met Medicom. Het landelijk formularium in dit systeem helpt huisartsen met het voorschrijven van de meest geschikte farmacotherapie bij elke aandoening. Het formularium in Medicom wordt met zorg samengesteld door stichting Health Base, in samenwerking met artsen en apothekers van de Redactiecommissie Formularium. Bart Schouten, huisarts bij huisartsenpraktijk Wantveld in Noordwijk, en apotheker Peter Mourad uit Oss vertellen over de totstandkoming van het formularium en hun taken binnen de redactiecommissie.

Veel huisartsen schrijven medicijnen voor volgens een formularium. Wat is eigenlijk het nut van een formularium, en waarom stimuleren zorgverzekeraars het gebruik ervan?

Bart: ‘Het formularium helpt huisartsen bij het voorschrijven van de juiste medicijnen, die ook voldoen aan de NHG-richtlijnen. Als je bijvoorbeeld ‘hoesten’ invult, dan geeft het formularium suggesties voor geneesmiddelen. Daarbij wordt onder andere rekening gehouden met de leeftijd van de patiënt. Het voordeel van voorschrijven met behulp van het formularium is dat je als huisarts zeker weet dat het volgens de laatste kennis en richtlijnen gaat.’
Peter: ‘Zorgverzekeraars willen graag dat huisartsen via het formularium voorschrijven, want dan kunnen ze effectiever inkopen. Dat is begrijpelijk, maar voor apothekers is het soms lastig, omdat zorgverzekeraars onderling juist weer andere geneesmiddelen vergoeden. Sinds enige tijd koppelen ze daar zelfs een financiële prikkel aan. We krijgen dan bijvoorbeeld een voorschrift voor een specifieke inhalator, maar zien dan dat deze niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar van de patiënt. In de redactiecommissie hebben we het hier ook over.’

Bart Schouten, huisarts

Het formularium in Medicom is van Health Base, waaraan jullie verbonden zijn via de Redactiecommissie Formularium. Kunnen jullie uitleggen hoe dit werkt?

Bart: ‘De redactiecommissie bestaat uit vier apothekers en vier huisartsen, die in de meeste gevallen als duo zijn binnengekomen. Dat betekent dat ze in de praktijk ook regelmatig met elkaar samenwerken. De commissie fungeert als een klankbord voor Health Base. We controleren bijvoorbeeld of nieuwe/herziene formularia kloppen met de NHG-standaarden.’
Peter: ‘Marten Niessink, een huisarts, is degene die bij Health Base de richtlijnen vertaalt. Vervolgens legt hij ze aan ons voor. De combinatie van huisartsen en apothekers in de commissie is heel handig: we lopen ieder tegen andere dingen aan in de praktijk.’

Peter Mourad, apotheker

Hoe bevalt jullie rol in de redactiecommissie?

Bart: ‘Ik ben door Wouter Dessing, een apotheker waar ik veel mee samenwerk, gevraagd om in de commissie plaats te nemen. Dat is inmiddels tien jaar geleden. Sinds vorig jaar ben ik voorzitter. De combinatie van ict en geneeskunde vind ik heel boeiend. Ik geloof heel erg in de kracht van beslisondersteuning door middel van software. Mijn rol begint overigens op zijn einde te lopen: volgens het nieuwe roulatiesysteem moeten Wouter en ik eind dit jaar stoppen. Dat vind ik best jammer.’
Peter: ‘Ik ben vorig jaar in de commissie gekomen via een vacature die ik gezien had. Ik vind het supertof om het werkveld up-to-date te houden over de nieuwste NHG-richtlijnen. Bovendien vind ik het erg leuk om mee te denken met de artsen. Ik hou van verbindingen maken, met kennis opdoen en delen. Ik kan het iedereen aanbevelen.’

Er komt een plek vrij in de Redactiecommissie Formularium. Heb je interesse? Klik hier voor de vacature.

door: Anoek van der Leest

Delen via