Door Health Base op 01 november 2021
  • Medicatiebewaking
  • Health Base

Meer therapietrouw en werkplezier in proeftuin Kanaleneiland

Sinds juni passen huisartsen en apotheken in de proeftuin Kanaleneiland begrijpelijke gebruiksinstructies en de terugvraagmethode toe. De eerste ervaringen zijn positief. De interventies zijn goed uitvoerbaar in de praktijk en patiënten begrijpen beter hoe ze hun geneesmiddelen moeten gebruiken. Daarnaast vinden apothekers en assistenten het leuk om te doen. De nieuwste uitgave van het vakblad Uitsluitend voor Apothekersassistenten (UA) beschrijft de ervaringen uit Kanaleneiland met de begrijpelijke etiketteksten en de terugvraagmethode.

Begrijpelijke etiketteksten: geef bij meermaal daags gebruik dagdelen aan

Apothekersassistenten in Kanaleneiland kiezen bij zowel eerste uitgiftes als bij herhaalmedicatie voor begrijpelijke etiketteksten. Deze etiketteksten worden beter begrepen doordat moeilijke woorden vermeden worden en er specifiekere instructies worden gegeven over wanneer de patiënt de geneesmiddelen moet gebruiken. Assistenten kiezen bijvoorbeeld voor ‘ochtend: 2 tabletten, avond: 2 tabletten’ in plaats van: ‘2 keer per dag 2 tabletten’. Daarnaast wordt ‘zo nodig’ bij voorkeur niet gebruikt, maar wordt een instructie opgenomen die beschrijft wanneer het gebruik nodig is, bijvoorbeeld: ‘bij pijn 1 tablet’.

Terugvraagmethode: vraag de patiënt om informatie in eigen woorden te herhalen

Met de terugvraagmethode hoort de apothekersassistent of de patiënt de informatie goed heeft begrepen. Het gaat erom dat de assistent kan controleren of zorgverleners het gebruik duidelijk hebben uitgelegd. Wanneer dit niet het geval is, kan het gebruik verduidelijkt worden. Het is belangrijk dat de patiënt het niet ervaart als een fout wanneer hij/zij een onjuist antwoord geeft. 

Nuttig én leuk om te doen

Het toepassen van de nieuwe etiketteksten en de terugvraagmethode maken het werk leuker. Naast het feit dat de terugvraagmethode zijn vruchten afwerpt, zorgt het voor een echt gesprek en een betere band met de patiënt.

Meer informatie

Lees hier de publicatie in Uitsluitend Apothekersassistenten (abonnement vereist)
Lees de handleiding voor begrijpelijke doseerinstructies en overzicht van begrijpelijke etiketteksten in Pharmacom/Medicom
Bekijk hier de video over de terugvraagmethode

Heeft u een vraag over dit bericht?

Neem contact op
Delen via