In februari is de ISAAK- studie (Impact van een diagnostische Strategie voor Acute Appendicitis bij Kinderen) gestart. De ISAAK-studie is een onderzoek vanuit het UMCG, gericht op betere herkenning van blindedarmontsteking bij kinderen in de huisartsenpraktijk. In samenwerking met huisartsen en zorgorganisaties is een beslisprotocol ontwikkeld dat geïntegreerd is in Medicom.
Health Base heeft actief bijgedragen aan de totstandkoming van deze ondersteuning. Door onze kennis van de eerstelijnszorg en ervaring met digitale werkprocessen konden we bijdragen aan een praktische en goed toepasbare implementatie in Medicom. Daarmee leveren wij een concrete bijdrage aan de kwaliteit en het gebruiksgemak voor huisartsen van de ISAAK-studie.
Bij registratie van buikpijnklachten bij een kind tussen de 4 en 18 jaar verschijnt in Medicom automatisch een pop-up. Deze fungeert als signalering dat er een beslisprotocol in Medicom beschikbaar is, dat direct tijdens het consult geopend en ingevuld kan worden.
Praktisch en laagdrempelig
De deelname aan het onderzoek is eenvoudig en goed in te passen in de dagelijkse praktijk. Huisartsen worden op de volgende manieren praktisch ondersteund:
- Ondersteuning tijdens het consult bij kinderen met buikpijn
- Automatische pop-up bij registratie van ICPC D code.
- Directe toegang tot een stapsgewijs beslisprotocol, gebaseerd op actuele richtlijnen.
- Inclusie van de patiënt in het onderzoek is laagdrempelig en vergt slechts één handeling.
Ondersteuning bij klinisch redeneren
De pop-up en het protocol zijn bedoeld als hulpmiddel bij het klinisch redeneren.
Het helpt de huisarts bij het inschatten van het risico op appendicitis en ondersteunt bij het nemen van weloverwogen beslissingen over aanvullend onderzoek of verwijzing. Door deze ondersteuning binnen het bestaande werkproces aan te bieden, wordt de diagnostiek versterkt zonder extra belasting van het consult. Dit gebruiksgemak wordt onderschreven door de huisartsen die al gebruik maken van dit protocol.
Health Base hecht veel waarde aan initiatieven die zowel de zorginhoudelijke kwaliteit als de werkbaarheid voor zorgprofessionals verbeteren. Door het beschikbaar maken van deze beslisondersteuning binnen Medicom draagt Health Base bij aan het versterken van diagnostische besluitvorming, het faciliteren van huisartsen in complexe klachtenpresentaties en het mogelijk maken van wetenschappelijk onderzoek in het proces van de eerstelijnszorg.
Meer informatie over de ISAAK-studie?
Kijk hier of neem contact op met het onderzoeksteam via: isaak@umcg.nl


Meer weten?
Nieuwsgierig naar de beslisondersteuning in Medicom of heeft u vragen? Neem contact op met Loes zûm Grotenhof via protocollen@healthbase.nl