31-10-2023

Doseringscontrole verbeterd voor TNF-α-blokkers

Pharmacom Medicatiebewaking

De afdeling medicatiebewaking heeft het afgelopen jaar verschillende signalen vanuit de praktijk gekregen dat de doseringscontrole van een aantal TNF-α-blokkers suboptimaal was. De afdeling heeft dit verder geïnventariseerd en opgepakt. De aanpassingen van de doseringscontrole voor verschillende preparaten zijn per 1 november beschikbaar.

Voornamelijk poliklinische apotheken gaven aan dat door het ontbreken van doseringscontrole bij de groep TNF-α-blokkers veel signalen optreden over handmatige controle van de dosering. In het overgrote deel kan door technische beperkingen geen goede doseringscontrole worden ingevuld voor deze producten. Voor onderstaande geneesmiddelen bleek het wel mogelijk en is deze conform de informatie van de fabrikant bijgewerkt. Het gaat hier in alle gevallen om toedieningen voor eenmalig gebruik, zoals wegwerpspuiten.

  • Adalimumab
  • Certolizumab pegol
  • Etanercept
  • Golimumab
  • Infliximab

In de komende periode gaat de afdeling ook naar enkele andere middelen (voor eenmalig gebruik) kijken, waarbij in de praktijk veel signalen optreden. Onlangs is dit vanuit een ander project op basis van anonieme Pharmacomdata ook al gedaan

Achtergrondinformatie

Voor de precieze werking van de doseringscontrole verwijzen wij u naar de achtergrondtekst hierover in Commentaren Medicatiebewaking.

Maaike Diesveld
Maaike Diesveld
Apotheker Medicatiebewaking

Meer weten?

Heeft u inhoudelijke vragen over dit artikel of wilt u meer weten over onze medicatiebewaking?