6-1-2025

0ntwikkeling protocollen rondom valpreventie

Huisartsenzorg Zorgprotocollen Medicom

Afgelopen periode zijn in het kader van valpreventie bij ouderen meerdere bestaande testen en vragenlijsten uitgewerkt in de protocollenmodule in Medicom. De protocollen kunnen helpen om een inschatting te maken of de ouderen in uw praktijk een verhoogd valrisico hebben. Mogelijk kan een valanalyse of interventie ingezet worden bij een verhoogd valrisico om het aantal valincidenten te verlagen.

Vanaf nu zijn de volgende drie vragenlijsten beschikbaar in de protocollenmodule in Medicom:

  • Valrisicotest
  • Short Physical Performance Battery
  • Short Falls Efficacy Scale I

Valrisicotest

Met de Valrisicotest schat u in of een cliënt een laag, matig of hoog valrisico heeft. Aan de hand van valgeschiedenis, valangst en mobiliteitsstoornissen kan snel worden ingeschat of er sprake is van een verhoogd valrisico. Wanneer een cliënt is gevallen dan zijn er meerdere factoren die de hoogte van het valrisico bepalen. Zonder val wordt er gekeken naar mobiliteitsstoornissen en valangst. Zijn deze aanwezig, dan stelt u met een looptest de mate van het valrisico vast.
De Valrisicotest (ontwikkeld door VeiligheidNL) is nu als protocol aanwezig in Medicom. Daarnaast is het mogelijk om de uitkomst van deze test van te leggen in de NHG-bepaling Valrisicotest (VRITAA, 4163).

Short Physical Performance Battery (SPPB)

De Short Physical Performance Battery (ontwikkeld door Guralnik JM, et al.) is een relatief eenvoudige test waarmee in kort tijdsbestek inzicht kan worden verkregen in loopsnelheid, balans en beenkracht; belangrijke factoren voor zelfredzaamheid. De SPPB wordt in de wetenschappelijke literatuur steeds vaker gebruikt als uitkomstmaat voor mobiliteit en als voorspeller van gezondheidsuitkomsten.
In het protocol in Medicom zijn afbeeldingen aanwezig om de juiste positie voor de verschillende balans testen. Daarnaast wordt automatisch de score berekend, waarna een interpretatie van de score tevoorschijn komt.

Short Falls Efficacy Scale I (Short FES-I)

In de Short Falls Efficacy Scale International (Short FES-I) (ontwikkeld door Kempen, GIJM, et al.) wordt de valangst van de patiënt bij het uitvoeren van ADL-activiteiten en sociale activiteiten gemeten, zoals aan- of uitkleden en bezoeken van een sociale gelegenheid. De patiënt wordt gevraagd om zijn bezorgdheid om te vallen tijdens een bepaalde activiteit aan te geven. De SFES-I bestaat uit 7 items. Een hoge score komt overeen met een grote valangst.

In het protocol in Medicom wordt de score automatisch berekend en een interpretatie van de score komt in beeld.

De drie bovenstaande vragenlijsten vanaf heden beschikbaar in de protocollenmodule in Medicom.
Martine Vink
Martine Vink
Farmakundige

Meer weten?

Heeft u vragen over de inhoud van dit artikel of wilt u meer weten over onze protocollen?