3-5-2023

Bijwerkingen optimaal communiceren

GIP Pharmacom

Gedurende 10 weken heeft onze stagiaire Odette uitgezocht wat de optimale manier is om bijwerkingen van geneesmiddelen te communiceren. De afdeling Patiënteninformatie bij Health Base gaat de komende tijd aan de slag met de gemaakte voorstellen.

Ik ben Odette, 24 jaar en ik ben bezig met het laatste jaar van mijn opleiding tot apotheker. Tijdens de master Farmacie heb ik veel apotheken van binnen gezien, maar er zijn nog veel meer plekken waar apothekers werkzaam zijn. Daarom leek het mij erg leerzaam om tijdens mijn keuzeproject te zien wat voor werk de apothekers bij stichting Health Base doen.

Tijdens mijn stage heb ik mij beziggehouden met de communicatie over bijwerkingen. Bijwerkingen van geneesmiddelen kunnen namelijk op verschillende manieren gecommuniceerd worden naar de patiënt; via schriftelijke informatie, mondelinge voorlichting of zelfs via het etiket. Gedurende 10 weken heb ik gewerkt aan drie projecten waar al deze vormen van communicatie aan bod zijn gekomen.

Hoe maak je een patiënt attent op een bloedbeeldafwijking?

Het eerste project ging over het noemen van bloedbeeldafwijkingen in de GIP. De vraag die ik wilde beantwoorden was ‘hoe kunnen de symptomen van een bloedbeeldafwijking zo omschreven worden dat een patiënt begrijpt wat er aan de hand is en wanneer de patiënt aan de bel moet trekken?’. Hiervoor heb ik literatuuronderzoek gedaan, waarbij ik gekeken heb naar welke symptomen er op de voorgrond staan bij bloedbeeldafwijkingen. Vervolgens heb ik op basis van deze symptomen een voorstel gemaakt voor de omschrijving van bloedbeeldafwijkingen in de GIP.

Over welke bijwerkingen informeer je de patiënt mondeling?

Tijdens mijn tweede project heb ik gewerkt aan uitgangspunten voor het selecteren van de bijwerkingen die verteld worden tijdens de mondelinge uitgiftebegeleiding. Hierbij heb ik nagedacht over welke bijwerkingen je aan de patiënt vertelt en op welke manier. Tijdens het uitgiftegesprek is er namelijk beperkt tijd, en geneesmiddelen kunnen soms voor een behoorlijke lijst aan bijwerkingen zorgen. Daarom moet er door de apothekers bij Health Base een afweging worden gemaakt welke bijwerkingen het belangrijkst of meest waardevol zijn om te vertellen. Dit kunnen bijvoorbeeld de bijwerkingen zijn die het meest voorkomen, waarbij er een concreet advies bestaat ter preventie, of juist de bijwerkingen waarvoor de arts gewaarschuwd moet worden.

Wanneer is advies op het etiket 'ter voorkoming van fotosensitiviteit' van belang?

Als laatste heb ik gekeken naar de geneesmiddelen waarbij de etiketteksten ‘niet in de zon, niet onder de zonnebank’ of ‘bescherm de huid tegen de zon’ zijn gekoppeld. Hierbij heb ik een voorstel geschreven wanneer deze gebruikswaarschuwingen van belang zijn om op te nemen. Ook heb ik geadviseerd in hoe we de patiënt vervolgens in de GIP informeren over fototoxiciteit en foto-allergie.

De apothekers van de afdeling Patiënteninformatie zullen de komende tijd aan de slag gaan met de gemaakte voorstellen. Ik vond het erg leuk om tijdens deze stage op een andere manier met de farmaceutische zorg bezig te zijn. Het team is heel gezellig en staat er altijd voor open om even mee te denken.

Daphne Ensink
Daphne Ensink
Apotheker Patiënteninformatie
Ellen Davidse
Ellen Davidse
Apotheker Patiënteninformatie
Lisse Commandeur
Lisse Commandeur
Apotheker/Onderzoeker Patiënteninformatie
Maaike Faay
Maaike Faay
Apotheker Patiënteninformatie
Mila Tjoa
Mila Tjoa
Apotheker Patiënteninformatie
Roelien Janssen
Roelien Janssen
Apotheker Patiënteninformatie
Plonja Gudde
Plonja Gudde
Apotheker Patiënteninformatie

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over dit artikel?