3-7-2024

Digitaal versturen van de GIP naar patiënten

Medicatiebegeleiding GIP Pharmacom
Digitaal versturen van de GIP vanuit het Patiënt Dashboard in Pharmacom

De laatste tijd krijgen we regelmatig de vraag of het mogelijk is om Geneesmiddelinformatie voor de Patiënt (GIP) digitaal te kunnen versturen naar patiënten. Inmiddels is dit mogelijk via de nieuwe Communicatie-module in Pharmacom!

Nu de zorg steeds digitaler wordt, wordt de behoefte om de GIP digitaal te kunnen versturen ook groter. Op deze manier kan er beter worden ingespeeld op de communicatievoorkeuren van de patiënt. Vanaf eind maart 2024 heeft PharmaPartners de nieuwe communicatiemodule uitgerold in Pharmacom. Eén van de nieuwe functionaliteiten van deze module is het versturen van de GIP vanuit het Patiënt Dashboard in Pharmacom. Deze functionaliteit is een belangrijke stap richting papierloos werken.

Figuur 1. Het Patiënt Dashboard in Pharmacom met de functionaliteit om de GIP digitaal te versturen.


Het bericht dat de patiënt ontvangt in MijnGezondheid.net, MedGemak of via Zorgmail bevat een link naar de GIP. De link verwijst naar de variant speciaal ontwikkeld voor het beeldscherm inclusief de Kijksluiter (mits u daar een abonnement op heeft). De patiënt ontvangt op deze manier nog steeds dezelfde betrouwbare informatie over zijn medicijn, in een gebruiksvriendelijke klikbare variant.

Figuur 2. Het beginscherm van de GIP ontwikkeld voor beeldschermen met onderaan de mogelijkheid om het filmpje van Kijksluiter te bekijken.


Let op beperkte digitale vaardigheden

Wel is het goed om rekening te houden met beperkte digitale vaardigheden. Bijna 20% van de mensen boven de 12 jaar heeft namelijk beperkte digitale vaardigheden. Zij hebben moeite met het gebruik van computers en internet, en dus ook met digitale zorg en patiëntenportalen. Voor hen zal de GIP op papier de voorkeur hebben. Overleg daarom altijd eerst met de patiënt hoe hij de informatie wil ontvangen.

In ontwikkeling

De volgende stap is om ook de informatie over opgetreden interacties en contra-indicaties digitaal te kunnen versturen. De link naar de GIP bevat deze adviezen namelijk nog niet. Wilt u de patiënt daarover schriftelijk informeren? Dan moet u daarvoor de GIP afdrukken.

Bekijk hieronder het nieuwsbericht op het klantportaal van Pharmacom voor meer informatie over de nieuwe communicatie-module.

Maaike Faay
Maaike Faay
Apotheker Patiënteninformatie

Meer weten?

Heeft u vragen over de inhoud van dit artikel of wilt u meer weten over onze Geneesmiddelinformatie voor de Patiënt?