2-12-2024

Grotere rol zelfmetingen (meerdaagse) bloeddruk

Huisartsenzorg Consult Voorbereidende Vragenlijsten Medicom

Het doen van zelfmetingen door de patiënt krijgt een steeds grotere rol in de patiëntenzorg. Ook zijn er steeds meer onderzoeken die uitwijzen dat bepaalde zelfmetingen erg betrouwbaar zijn en soms zelfs beter zijn dan een meting gedaan in de huisartsenpraktijk.

Een voorbeeld hiervan is de meerdaagse bloeddrukmeting om een witte-jassen-hypertensie uit te sluiten. Hierbij is goed onderzocht en vastgelegd hoe een patiënt gedurende minimaal 5 en maximaal 7 dagen elke ochtend en avond zijn bloeddrukken bij moet houden. Vervolgens kan uit alle gemeten waarden (exclusief die van de eerste dag) een gemiddelde bloeddruk worden berekend welke betrouwbaar is om witte-jassen hypertensie te kunnen uitsluiten.


Protocol ‘Bloeddrukmeting thuis 5-7 dagen’

Om op een eenvoudige en overzichtelijke manier deze thuismeting in te kunnen zetten is er een protocol “Bloeddrukmeting thuis 5-7 dagen” gemaakt. Hiervan is direct een vragenlijst (CVV) gemaakt met dezelfde naam. In het protocol moet de zorgverlener de bloeddrukken die de patiënt thuis heeft gemeten invullen en het protocol berekent hier dan een gemiddelde over en slaat dit op in het diagnostisch dossier. Nog makkelijker is het om de patiënt de bijbehorende CVV te sturen. Hierin staan voor de patiënt duidelijke instructies en waarschuwingen en kan de patiënt zelf zijn waarden invullen en versturen naar de zorgverlener. De zorgverlener kan dan de opgestuurde waarden inzien door het bijbehorende protocol te openen waar ze dan automatisch in verschijnen.


Vragenlijst ‘Bloeddrukmeting thuis 5-7 dagen’

Per 1 november 2024 kan via Medicom de vragenlijst “Bloeddrukmeting thuis 5-7 dagen” worden verstuurd. Er bestond al een vragenlijst voor een éénmalige thuismeting van de bloedruk. Deze lijst had de naam: “Thuismetingen bloeddruk”. Om verwarring te voorkomen is deze naam aangepast naar: “Bloeddrukmeting thuis eenmalig”, zodat het direct duidelijk is over wat voor soort bloeddrukmetingen de vragenlijsten gaan. Beide vragenlijsten (de éénmalige én de meerdaagse bloeddrukmeting) maken deel uit van de aanvullende module Consult Voorbereidende Vragenlijsten van PharmaPartners.

Behalve met deze nieuwe methode (middels het protocol en de CVV) was het al langer mogelijk om de patiënt via het patiëntenportaal MijnGezondheid.net (MGn) een eigen gemeten (meerdaagse) bloeddrukmeting in te laten voeren. Begin 2025 zal deze mogelijkheid ook worden toegevoegd aan de app MedGemak, zodat patiënten op een laagdrempelige manier een meerdaagse bloeddrukmeting vanuit de app kunnen invullen en versturen.


Risico’s van zelfmetingen en standpunt NHG

Naast de vele voordelen kent het doen van zelfmetingen ook risico’s. Zo moet de patiënt betrouwbare meetapparatuur hebben en de metingen op een juiste manier uitvoeren om een betrouwbare uitslag te krijgen. Daarnaast moet de patiënt ook enige kennis hebben van de gemeten waarden en hoe te handelen als deze waarden (sterk) afwijken. Hierin ligt ook een verantwoordelijkheid voor de zorgverlener.

De NHG heeft hier een duidelijk standpunt over ontwikkeld: NHG-Standpunt Zelfmetingen bij telemonitoring. In dit standpunt staan randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan wil je als zorgverlener de thuismetingen op een veilige en verantwoorde manier in kunnen zetten. Van dit NHG standpunt wordt op korte termijn in Medicom ook een protocol gemaakt genaamd “Zelfmetingen bij telemonitoring”. Als dit protocol wordt ingevuld voordat een zelfmeting met een patiënt wordt afgesproken is er meteen aan deze randvoorwaarden voldaan én staan deze afspraken duidelijk in het dossier van de patiënt. De verwachting is dat dit protocol begin 2025 beschikbaar zal zijn.

Martine Vink
Martine Vink
Farmakundige
Loes zûm Grotenhof
Loes zûm Grotenhof
Farmakundige

Meer weten?

Heeft u vragen over de inhoud van dit artikel of wilt u meer weten over onze protocollen en Consult Voorbereidende Vragenlijsten?