27-11-2023

Media beïnvloedt gebruik anticonceptie

Pharmacom GIP Medicatiebegeleiding

In de media is er de laatste tijd veel berichtgeving over anticonceptie. Vrouwen willen of durven geen anticonceptie te gebruiken of stoppen hiermee in verband met angst voor hormonen of bijwerkingen. Influencers weten jonge vrouwen daarbij beter te bereiken met informatie over natuurlijke (onveilige) methoden dan de officiële informatiekanalen met betrouwbare informatie.

Het besluit om een bepaalde vorm van anticonceptie te gaan gebruiken vindt vaak al plaats voordat er bij de arts een consult wordt gedaan. Het is lastig om daarin goede informatie te ontsluiten. De GIP bereikt namelijk alleen de groep, die anticonceptie in de apotheek gaat ophalen. Zij zijn in de besluitvormig een stap verder, maar haken mogelijk af als ze eventuele zorgen zonder nuancering opnieuw bevestigd zien in de GIP.

Aan de Redactiecommissie Patiënteninformatie (RCPI) is gevraagd welke ervaringen en vragen zij in de praktijk over anticonceptie krijgen. Op welke punten ligt er behoefte aan ondersteuning in het geven van voorlichting? Kunnen we in onze huidige informatieproducten iets verbeteren? In de discussie werden een aantal invalshoeken genoemd om de informatie te verbeteren. In de rubrieken ‘Bijwerkingen’ en ‘Stoppen met het gebruik’ zijn daarom een aantal wijzigingen aangebracht.

Bijwerkingen

De bijwerkingen gewichtstoename en stemmingsklachten zijn verder verduidelijkt. Dit zijn bekende bijwerkingen van anticonceptiva die gebruikers kunnen afschrikken. Er is daarom meer nuance aangebracht en er wordt uitgelegd wat het concreet voor de patiënt kan betekenen.

Gewichtstoename

‘Door meer vocht vasthouden kan je 1 of 2 kilo zwaarder worden. Vocht vasthouden verdwijnt meestal binnen enkele maanden. Zwaarder worden kan ook doordat je leefstijl vaak verandert in de fase waarin je met de pil begint. Kom je veel aan? Of ben je ongerust? Overleg dan met de apotheker of arts.’

Stemmingsklachten

‘Soms kan je stemming veranderen. Bijvoorbeeld minder wisselende emoties of wat somberder zijn. Maar meestal merk je niets. Het is niet zeker of depressieve klachten door dit medicijn ontstaan. Merk je dat je stemming erg anders wordt? Heb je er last van of ben je ongerust? Overleg dan met de apotheker of arts.’

Stoppen met het gebruik

In de rubriek ‘Stoppen met het gebruik’ was eerst alleen informatie opgenomen over het starten met foliumzuur bij een kinderwens. Deze rubriek is aangevuld met informatie voor patiënten die willen stoppen met anticonceptiva, omdat de vorm van anticonceptie niet meer goed bij hen past:

‘Na stoppen kunt u meteen weer vruchtbaar zijn. Wilt u gaan stoppen omdat deze vorm van anticonceptie niet goed (meer) bij u past? Kijk dan voor veilige manieren om zwangerschap te voorkomen op www.thuisarts.nl. Of overleg met uw arts of apotheek.’

Bij de GIP op Beeldscherm (beschikbaar via het patiëntenportaal) wordt daarbij rechtstreeks gelinkt naar de pagina van Thuisarts waar meer informatie gegeven wordt over de verschillende veilige vormen van anticonceptie.

Maaike Faay
Maaike Faay
Apotheker Patiënteninformatie

Meer weten?

Heeft u inhoudelijke vragen over dit artikel of wilt u meer weten over onze medicatiebegeleiding?