4-4-2024

Niet liggen na inname flucloxacilline

Medicatiebegeleiding GIP

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en het Lareb publiceerden deze week een Praktijkprikkel over flucloxacilline. Aanleiding hiervoor zijn diverse meldingen over het optreden van slokdarmschade na inname van flucloxacillinecapsules.

Het IVM en Lareb adviseren daarom om patiƫnten bij de eerste uitgifte de volgende adviezen mee te geven om slokdarmklachten te voorkomen:

  • Neem de capsules in op een lege maag of 2 uur na het eten. Na innemen ook 1 uur niet eten.
  • Neem de capsules staand of zittend in. Ook na het innemen een half uur rechtop blijven zitten of staan, dus niet gaan liggen.
  • Neem de capsules in met een heel glas water.

Naar aanleiding van de praktijkprikkel is het advies om na innemen een half uur niet te gaan liggen, nieuw toegevoegd op het etiket en in de Geneesmiddelinformatie voor de Patiƫnt (GIP) van de capsules met flucloxacilline. De andere adviezen waren al terug te vinden op het etiket en in de GIP.

Medicijninname en voedsel

Voor het tijdschrift voor apothekersassistenten UA schreef Health Base afgelopen jaar nog een artikel over medicijninname en voedsel. In dit artikel zijn de belangrijkste adviezen over het innemen van medicijnen al dan niet in combinatie met voedsel op een rij gezet. Ook het belang van innemen van medicijnen op een lege maag, zoals bij flucloxacilline, komt hierin aan bod.

Daphne Ensink
Daphne Ensink
Apotheker Patiënteninformatie

Meer weten?

Heeft u inhoudelijke vragen over dit artikel of wilt u meer weten over onze medicatiebegeleiding?