3-5-2023

Nieuwe doseercodes voor innemen op een lege maag

Pharmacom GIP Medicom

Per 1 mei zijn er binnen Pharmacom en Medicom nieuwe doseercodes beschikbaar voor medicijnen die 4 keer per dag op een lege maag moeten worden ingenomen. De huidige doseercodes blijken namelijk in de praktijk problemen op te leveren.

Het gaat om de volgende codes:

  • 4VM1C: 1 capsule per keer, 4 keer per dag om 7, 12, 17 en 23 uur
  • 4VM2C: 2 capsules per keer, 4 keer per dag om 7, 12, 17 en 23 uur

Voor medicijnen die niet op een lege maag ingenomen hoeven worden, gelden nog de huidige doseercodes:

  • 4U1C: 1 capsule per keer, 4 keer per dag om 7, 12, 18 en 23 uur
  • 4U2C: 2 capsules per keer, 4 keer per dag om 7, 12, 18 en 23 uur

Problemen in de praktijk

Waarom zijn deze nieuwe codes nodig?

Sommige antibiotica, zoals flucloxacilline, moeten 4 keer per dag op een lege maag worden ingenomen. Dat levert vaak een ingewikkeld doseerschema op. In de al bestaande doseercode voor 4 keer per dag 1 capsule staan voorbeelden voor de innametijden, maar de innametijd rond het avondeten bleek niet praktisch voor medicijnen die op een lege maag moeten worden ingenomen.

Daarnaast staan in de GIP ook voorbeelden voor innametijden, maar deze tijden kwamen niet overeen met de tijden op het etiket. Dit kan verwarrend zijn voor de patiënt, omdat die verschillende informatie ziet op het etiket en in de GIP (zie voorbeeld onderaan).

De voorbeelden voor de innametijden in de GIP en op het etiket zijn daarom opnieuw bekeken. De afdeling Patiënteninformatie heeft uitgezocht wat de meest praktische innametijden zijn voor de patiënt. Vervolgens is aan de Redactie Commissie Medicatiebewaking (RCMB) gevraagd om nieuwe doseercodes aan te maken voor middelen op een lege maag die 4 keer per dag moeten worden ingenomen, zodat in de GIP en op het etiket dezelfde tijden staan. De RCMB heeft hier positief advies over gegeven.

In de praktijk zal de apotheker samen met de patiënt aan de balie kijken wat de mogelijkheden en wensen zijn van de patiënt. Het etiket en de GIP moeten daarmee overeenkomen. Niet elke apotheek gebruikt de doseercodes met innametijden. Voor de apotheken die dit wel gebruiken, is het wenselijk dat deze tijden overeenkomen met de tijden die in de GIP staan.

Doseertijden voor kinderen

De bestaande doseercodes met innametijden zijn ook niet altijd goed toepasbaar op kinderen. In de GIP worden adviestijden gegeven die anders zijn dan voor volwassenen. Daarnaast wisselen de bedtijden erg per kind en per leeftijd. Omdat het te veel wisselt per kind en situatie, verwacht de RCMB dat extra codes voor kinderen in de praktijk niet gebruikt gaan worden. Er zullen dus geen extra codes voor kinderen worden opgenomen.

Geen probleem bij medicijnen met andere innamefrequentie

Naast medicijnen die 4 keer per dag op een lege maag ingenomen moeten worden, zijn er ook medicijnen die bijvoorbeeld 2 of 3 keer per dag op een lege maag ingenomen moeten worden. Ook voor deze middelen is opnieuw naar de voorbeeldinnametijden gekeken. Deze tijden blijken geen praktische problemen te geven. Aanpassing van deze doseercodes is daarom niet nodig.

 

Leonie Bogaard
Leonie Bogaard
Apotheker Medicatiebewaking
Elise Ringeling
Elise Ringeling
Apotheker Medicatiebewaking
Dunja Dogan
Dunja Dogan
Apotheker Medicatiebewaking
Kayan Tsoi
Kayan Tsoi
Apotheker
Maaike Diesveld
Maaike Diesveld
Apotheker Medicatiebewaking
Vesna Eimermann
Vesna Eimermann
Apotheker Medicatiebewaking
Emma de Ruiter
Emma de Ruiter
Apotheker Business Development
Suzanne de Klerk
Suzanne de Klerk
Apotheker Medicatiebewaking
Marijn Zeemeijer
Marijn Zeemeijer
Apotheker

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over dit artikel?