1-2-2024

Nieuwe versie NHG-tabel diagnostische bepalingen

Medicom Pharmacom
Wijzigingen diagnostische bepalingen per januari 2024

De nieuwste versie van NHG-tabel 45 is per 1 januari 2024 in Medicom ingevoerd. In de nieuwste versie van NHG-tabel 45 (versie 42) zijn 45 bepalingen toegevoegd, 8 bepalingen gewijzigd (7 maal de toelichting, 1 maal de keuze-opties) en geen bepalingen vervallen.

Bekijk voor de details de documentatie van het NHG.

Belangrijke wijzigingen:

  • In de toelichtende tekst van bepalingen 4069-4074 is een verwijstekst opgenomen: “Het is ook mogelijk monoklonale eiwitten te rapporteren door middel van typering en concentratie. Gebruik daartoe bepalingen met de term ‘monoklonaal eiwit’ in de omschrijving."

  • Bij een aantal bepalingen waarvan al een kwalitatieve variant bestond is nu ook een kwantitatieve versie toegevoegd. Het gaat onder andere om antistoffen tegen chlamydia trachomatis, Epstein-Barrvirus, Hepatitis A en B, HIV, lues en Sars-CoV-2 (COVID-19).

  • Er zijn nieuwe PCR-bepalingen toegevoegd, onder andere voor pneumokokken DNA, Bordetella (para)pertussis en Haemophilus influenzae.

  • In de antwoordlijst van bepaling 3023 ‘soort drugs’ was ook ‘cafeïne’ (id=143) opgenomen. Deze antwoordkeuze komt nu te vervallen. Belangrijkste motief is dat de meeste mensen ‘cafeïne’ niet als drug zullen zien.

NHG-tabel 45: diagnostische bepalingen

Deze tabel bevat codes voor laboratoriumbepalingen, andere diagnostische bepalingen en ook procedurele bepalingen. De tabel is bedoeld voor het vastleggen van laboratoriumonderzoek, lichamelijk onderzoek, anamnese en hulponderzoeken als beeldvormende diagnostiek en functie-onderzoek.

Martine Vink
Martine Vink
Farmakundige

Meer weten?

Heeft u inhoudelijke vragen over dit artikel of wilt u meer weten over het diagnostisch dossier of onze zorgprotocollen?