13-4-2023

Onderwijs aan masterstudenten Farmacie

Pharmacom GIP

De afgelopen twee maanden hebben bachelorstudenten Farmacie van de Universiteit Utrecht een opdracht uitgevoerd voor de afdeling Patiënteninformatie van Health Base. 

De studenten kregen de opdracht om een eenvoudige en begrijpelijke informatiefolder met tekst en beeldmateriaal (plaatjes/pictogrammen) te maken voor laaggeletterde patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Het onderwerp was het gebruik van corticosteroïden voor op de huid. Bij het gebruik van dermale corticosteroïden komt veel kijken.

De bestaande geneesmiddelinformatie is vaak lang, omdat zorgverleners compleet willen zijn. Dit leidt vaak tot lange teksten met veel adviezen, waarbij met name mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden moeite hebben om de juiste informatie te vinden, te begrijpen en toe te passen. De studenten legden bij het maken van de folder de focus op de gebruiksadviezen, leefstijladviezen en het stoppen en afbouwen bij corticosteroïden.

Het was een fijne samenwerking met de studenten en de Universiteit Utrecht. Het was interessant om te zien hoe studenten plaatjes/pictogrammen combineerden met tekst. Dit biedt mooie inspiratie voor de toekomst.

Roelien Janssen
Roelien Janssen
Apotheker Patiënteninformatie
Daphne Ensink
Daphne Ensink
Apotheker Patiënteninformatie

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over dit artikel?