4-2-2022

Primeur: zelfmeetdata in Huisarts Informatie Systeem (HIS)

Medicom Health Base

Binnenkort is het voor huisartsenpraktijk Stevenshof in Leiden mogelijk om de data verzameld via thuismetingen, overzichtelijk weer te geven in het Huisarts Informatie Systeem (HIS). Deze zelfmeetdata vanuit het project Stevit worden in het diagnostisch dossier gescheiden van professionele data. Een technologische primeur, die bij succes volgens betrokken partijen over heel Nederland kan worden uitgerold.

Project Stevit: Betere begeleiding gezonde leefstijl patiënt

In het project Stevit werken patiënten van huisartsenpraktijk Stevenshof met risico op hart- en vaatziekten aan hun gezondheid met behulp van thuismeetapparatuur. Elke deelnemer aan het Stevit-onderzoek ontvangt de Stevit Box, met daarin een bloeddrukmeter, weegschaal en stappenteller. Deelnemers verwerken in een app hun metingen, die via een tussenstation in het HIS van de huisarts komen. De praktijkondersteuner (POH) van de huisartsenpraktijk begeleidt de patiënten en bespreekt de te behalen doelen. Hiermee is de patiënt zelf meer verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheidsdoelen.

Optimaal gebruik zelfmeetdata

Health Base is één van de betrokken partijen in het project Stevit. De artsen en apothekers bij Health Base zorgen dat de informatie optimaal gebruikt kan worden in het zorgproces. Eric Hiddink, innovatiemanager bij Health Base vertelt: “De huisarts wil niet dat het patiëntendossier volstroomt met zelfmetingen, maar dit slim kunnen filteren, zodat bijvoorbeeld alleen wekelijkse gemiddelden geregistreerd worden. Bovendien wil de huisarts dat in het diagnostisch dossier de data van zelfmetingen gescheiden worden van de zorgprofessional gerelateerde data.”

Slim filteren en scheiding in diagnostisch dossier

Om de zelfmeetdata slim te kunnen filteren en deze binnen het diagnostisch dossier in Medicom te scheiden van professionele data, heeft de projectgroep Stichting Informatievoorziening voor Zorg en Onderzoek (Stizon) benaderd. Stizon is gespecialiseerd in het veilig en AVG-proof verzamelen, bewerken en beheren van data voor zorgaanbieders. Voor het Stevit-onderzoek worden data vanuit het LUMC naar Stizon gestuurd en vervolgens via Medlab-bericht ingelezen door het HIS Medicom van PharmaPartners.

Generiek toepasbare technologie: voor eerste lijn in heel Nederland

Hiddink spreekt van een technologische primeur voor Stevit, dat als project gelieerd is aan het programma Gezonde Zorg, Gezonde Regio (GZGR). Volgens de innovatiemanager is het zeker de bedoeling om de pilot uit te rollen. Deze infrastructuur is generiek toepasbaar, ongeacht welk HIS of welke wearables worden gebruikt. Als de projectgroep het voor elkaar krijgt de deelnemers op deze manier beter te begeleiden bij een gezonde leefstijl, kan de eerste lijn in heel Nederland er profijt van hebben.