30-11-2023

Workshop eenduidige en begrijpelijke informatie bij bijwerkingen

GIP Health Base Medicatiebegeleiding

De netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden stond in het teken van laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden. Stichting Health Base is partner van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden en de afdeling Patiënteninformatie heeft een workshop gegeven over eenduidige en begrijpelijke informatie bij bijwerkingen.

Tijdens het eerste gedeelte van de workshop hebben collega’s van de afdeling Patiënteninformatie de groep kennis laten maken met de Geneesmiddelinformatie voor de Patiënt (GIP). Hieruit bleek dat de informatie in de GIP sneller werd gevonden dan in de bijsluiter en het ook belangrijk is om persoonlijke informatie als eerste te lezen. Bovendien bleek dat patiënten met name praktijkgerichte informatie willen lezen en niet alle details.

Project bijwerkingen bij kanker

Tijdens het tweede gedeelte van de workshop hebben we de groep kennis laten maken met het project over bijwerkingen bij kanker. Dit project doen we samen met het Radboudumc en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) met als doel eenduidige en begrijpelijke informatie over bijwerkingen voor patiënten met kanker.

Bedenken pictogrammen en begrijpelijke uitleg

Hierbij is de groep aan de slag gegaan met het bedenken van pictogrammen voor drie verschillende bijwerkingen. Ook is er tekstueel gekeken naar hoe de tekst in de GIP nog begrijpelijker kan worden gemaakt voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden en/of laaggeletterdheid. De bijwerkingen schade aan de zenuwen (neuropathie), hand-voetsyndroom, haaruitval en dunner haar werden als voorbeeld gebruikt.

Het bleek dat het best moeilijk is om een duidelijk pictogram te bedenken, terwijl plaatjes juist voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden en/of laaggeletterdheid ondersteunend kunnen zijn. Ook kregen we input op de huidige omschrijving van de bijwerkingen wat ons helpt om de informatie nog duidelijker te maken. Kortom, een geslaagde workshop!

Daphne Ensink
Daphne Ensink
Apotheker Patiënteninformatie
Mila Tjoa
Mila Tjoa
Apotheker Patiënteninformatie
Maaike Faay
Maaike Faay
Apotheker Patiënteninformatie

Meer weten?

Heeft u inhoudelijke vragen over dit artikel of wilt u meer weten over onze patiënteninformatie?