4-4-2024

Protocol uitgelicht: Meetwaarde eigen praktijk

Huisartsenzorg Medicom Zorgprotocollen

Snelle en correcte registratie in het protocol 'Meetwaarde eigen praktijk'

Deze maand willen we opnieuw een protocol in Medicom onder de aandacht brengen, namelijk: ‘Meetwaarde eigen praktijk’. Dit protocol wordt vaker gebruikt dan het protocol ‘Registratie zorgnetwerk patiënt’ dat we in eerder beschreven in dit artikel. Het protocol kan voorzien in een behoefte van medewerkers in de huisartsenpraktijk, zoals doktersassistentes of praktijkondersteuners. Beide protocollen zijn standaard beschikbaar voor alle gebruikers van Medicom.

Het protocol ‘Meetwaarde eigen praktijk’ is veelzijdig en kan op meerdere manieren ingezet worden, bijvoorbeeld:

  • Voor het registreren van een aantal waardes tijdens een (spoed) telefoongesprek op het tabblad ‘Acuut’;
  • Bij het vastleggen van de bloeddruk op het tabblad ‘Bloeddruk’; zoals een 24-uurs meting of thuismeting;
  • Na inleveren van urine bij controle na een urineweginfectie kunnen de uitkomsten hiervan geregistreerd worden op het tabblad ‘Urine’.

Andere tabbladen zijn ‘Algemeen’ met bijvoorbeeld gewicht en BMI, ‘Dagcurve’ met een verwijzing naar het subprotocol Glucose dagcurve/ insulinedosering, ‘Intake’ met mogelijke vragen bij inschrijven van een nieuwe patiënt, etcetera.

Rechtstreeks opgeslagen in het diagnostisch dossier

Het gehele protocol bestaat uit codes die rechtstreeks worden opgeslagen in het diagnostisch dossier.
In de onderstaande afbeelding is een gedeelte van het tabblad ‘Acuut’ zichtbaar. Bovenaan staan alle tabbladen en aan de rechterkant is mogelijke informatie te vinden over de aangeklikte code (in dit geval over Zuurstofsaturatie (pulsoximeter)). Rechtsonder kan eventuele extra informatie ingevuld worden voor in het journaal.


Bekijk of gebruik dit protocol eens en ervaar de voordelen van het vastleggen van bepaalde meetwaardes op een snelle manier en met gebruik van de juiste codes.

Vragen of opmerkingen?

Bij Health Base zijn we dagelijks bezig om de protocollen te onderhouden, ontwikkelen en updaten. Als u een vraag, opmerking of verbeterpunt hebt, mail dan naar protocollen@healthbase.nl. Het kan gaan over het bovenstaande protocol, een ander protocol of een verzoek voor een nieuw protocol, we horen het graag. U ontvangt altijd een reactie!

Martine Vink
Martine Vink
Farmakundige
Loes zûm Grotenhof
Loes zûm Grotenhof
Farmakundige

Meer weten?

Heeft u inhoudelijke vragen over dit artikel of wilt u meer weten over onze zorgprotocollen?