29-5-2024

Verkleurde contactlenzen door antibiotica

Medicatiebegeleiding

Het gebruik van medicatie kan bijten met het dragen van contactlenzen. Apothekers hebben de mooie taak om patiënten hierover te informeren, zegt Daphne Ensink-Dost, apotheker bij Stichting Health Base in het interview voor het online platform DOQ, Arts aan het woord. “Belangrijk is dat apothekers hun patiënten actief vragen naar het gebruik van contactlenzen. Goede voorlichting kan oogproblemen voorkomen.”   

Ongeveer 12% van de Nederlanders draagt contactlenzen. En daarmee is het een substantieel deel van de patiënten dat in de apotheek komt, geeft Daphne Ensink-Dost aan. “Apothekers kunnen veel voor deze patiënten betekenen met hun adviezen; er zijn geneesmiddelen die invloed uitoefenen op – met name zachte – contactlenzen. 

Draagt de patiënt contactlenzen?

Als Health Base hebben we een aantal middelen ontwikkeld om een stukje bewustwording te creëren: het dragen van contactlenzen kan conflicteren met medicatie. Download hieronder het schema met adviezen bij oogmedicatie en de poster om op te hangen in de apotheek. De adviezen zijn ook te vinden in onze Commentaren Medicatiebewaking

Daphne Ensink
Daphne Ensink
Apotheker Patiënteninformatie

Meer weten?

Heeft u inhoudelijke vragen ver dit artikel of wilt u meer weten over onze patiëntenvoorlichting?